Analiza isplativosti implementacije solarne energije kao determinante održive ekonomije - Zdravković, Vladimir; Popović, Zoran; Kotarac, Đorđe (Industrija, 2025)
Početkom novog milenijuma, razvija se negativna korelisanost između korišćenja prirodnih resursa i veličine svetske populacije. Motiv ovog istraživanja je potvrda značaja solarne energije u kontekstu implementacije strategije održivoj razvoja zemalja. Cilj rada je obračun smanjenja potrošnje dela kućnog budžeta i isplativosti investicija u ugradnju obnovljivih resursa, za snabdevanje domaćinstava električnom energijom na teritoriji Srbije. Rezultati istraživanja potvrđuju značajno umanjenje sredstava koja se izdvajaju za snabdevanje domaćinstva električnom energijom putem ugradnje solarnih panela, uz postizanje povrata investicija u periodu ekstrapolacije. U radu se zaključuje da upotreba obnovljivih izvora energije je ključna determinanta održivog razvoja i zaštite životne sredine. Naime, prelazak na obnovljive izvore energije, podrazumeva finansijske i ekološke benefit za društvo u celini.
Keywords: Održiva ekonomija; Solarni paneli; Obnovljivi izvori; Zaštita okruženja