Uloga transportnog sektora u makroekonomskim performansama Srbije - Miljković, Marko; Nikolić, Ivan (Industrija, 2025)
Transportni sektor ima značajnu ulogu u funkcionisanju celokupne privrede. U literaturi su teorijski objašnjeni kanali uticaja transporta na razne ekonomske varijable, a takođe prisutne su i mnoge empirijske verifikacije pozitivnog uticaja na ekonomski rast, produktivnost i zaposlenost pre svega. Cilj ovog rada je da analizira značaj i ulogu transportnog sektora u makroekonomskom okviru Srbije. Analizira se doprinos transportnog sektora bruto dodatoj vrednosti i njenom realnom rastu, strukturi bruto dodate vrednosti, investicijama u fiksna sredstva, zaposlenosti, prosečnim neto zaradama i realnom rastu neto zarada, inflaciji, kao i poslovnim rezultatima transportnih kompanija u smislu vrednosti ukupne aktive, prihoda od prodaje i neto rezultata. Posebna pažnja posvećena je kako celokupnom sektoru transporta, tako i posebnim oblastima ovog sektora kao što je drumski i cevovodni transport, vodni transport, vazdušni transport, skladištenje i pomoćne delatnosti u transportu i poštanski saobraćaj. Analiza obuhvata petogodišnji period od 2019. do 2023. godine.
Keywords: transportni sektor; makroekonomske performanse; bruto dodata vrednost; investicije; zaposlenost