Percepcije pritiska i stresa među članovima agilnih timova: Empirijsko istraživanje u Srbiji - Lukić Nikolić, Jelena; Ostojić, Ivana; Antić, Sunčica (Industrija, 2024)
Ovaj rad istražuje percepcije članova agilnih timova o postojanju timskog pritiska i stresa, sa posebnim osvrtom na različite faktore, kao što su lične karakteristike, struktura tima i komunikacione prakse. Empirijsko istraživanje sprovedeno je primenom onlajn upitnika u periodu od aprila do oktobra 2024. godine. U istraživanju je učestvovalo 110 ispitanika koji su članovi agilnih timova u kompanijama za razvoj softvera u Srbiji. Rezultati primenjenih testova, Mann-Whitney U-testa i Kruskal-Wallis H-testa, nisu pokazali statistički značajne razlike u odgovorima ispitanika u odnosu na njihov pol, starost, dužinu članstva u agilnom timu, veličini tima, tipu kompanije, učestalosti timskih sastanaka i dominantnom načinu komuniciranja. Iako se uticaj veličine tima približava statistički značajnoj vrednosti, rezultati pokazuju da lični, timski i organizacioni faktori nemaju značajan uticaj na percepciju pritiska i stresa u agilnim timovima. Dobijeni rezultati ukazuju na potrebu za daljim istraživanjem faktora koji mogu da utiču na percepciju članova agilnih timova ka postojanju timskog pritiska i stresa, ali isto tako ukazuju na superiornost ove vrste timova.
Keywords: agilni timovi; stres na radnom mestu; pritisak na radnom mestu; percepcije; timska dimanika