Kako makroekonomske determinante utiču na likvidnost banaka: Slučaj Srbije - Kalaš, Branimir; Mirović, Vera; Pavlović, Nataša (Industrija, 2024)
Cilj istraživanja je istaći važnost makroekonomskog okvir za stabilnost bankarskog sektora, kao I odrediti kako odabrane makroekonomske determinante utiču na likvidnost banaka. Rad analizira uticaj makroekonomskih determinanti na likvidnost banaka u Srbiji od 2008. do 2022. Godine. Koristeći OLS model, istraživanje je otkrilo značajan uticaj BDP stope rasta, inflacije, nezaposlenosti i ukupne štednje, dok ukupan javni dug negativno utiče na likvidnost banaka, ali bez statističke značajnosti. Dobijeni rezultati ukazuju da veća stopa BDP rasta i inflacije dovodi do više pozicije likvidnosti banaka, dok veća stopa nezaposlenosti narušava likvidnost banaka tokom posmatranog perioda. Takođe, dovoljan nivo ukupne štednje omogućava pozitivan uticaj na likvidnost banaka, dok viši nivo duga ima štetan efekat na likvidnost banaka. Ovi nalazi mogu biti lukrativni za menadžere banaka, regulatorne organe i kreatore ekonomskih politika prilikom kreiranja strategija, politika i procedura u pogledu likvidnosti i stabilnosti banaka.
Keywords: banke; likvidnost; makroekonomske determinante; OLS model; Srbija