Managing the energy transition - the road to a green economy without losers - Ristić, Zoran; Čelik, Petar (Industrija, 2024)
Tranzicija ka niskougljeničnoj ekonomiji u narednim decenijama postavlja globalni izazov, uključujući i Srbiju. U regionima čiji se ekonomski razvoj oslanja na rudarstvo (eksploataciju neobnovljivih izvora energije i sirovina), ključna je potreba za investicijama u nove izvore čiste energije, razvoj novih industrija i stvaranje novih zelenih radnih mesta. Predviđanje ovih trendova i njihovog uticaja na postojeće radnike u rudnicima od suštinskog je značaja za efikasno upravljanje energetskom tranzicijom i stvaranje zelene ekonomije u kojoj neće biti zapostavljeni. Autori ovog rada fokusiraju se na analizu stavova rudara u Srbiji u vezi sa ovim pitanjem i njihovom spremnošću da prihvate promene, s ciljem doprinosa promociji potrebe za ubrzanom i pravednom energetskom tranzicijom. Kako bi osigurali relevantnost zaključaka, terenska istraživanja su sprovedena tokom novembra i decembra 2023. godine, uz analizu dostupne literature i zvanično dostupnih javnih dokumenata u vezi sa ovom oblašću. Efikasno upravljanje energetskom tranzicijom zahteva usklađivanje strategija za reindustrijalizaciju, inovacije, usvajanje čistih tehnologija i investicije u zelenu infrastrukturu. Istovremeno, neophodne su mere koje obezbeđuju glatku tranziciju, uključujući socijalnu zaštitu, obuku za sticanje novih znanja i veština, politike na tržištu rada, kao i razvoj i obnovu zajednica.
Keywords: just energy transition, green economy, renewable sources