Zastupljenost cirkularne (bio)ekonomije u ekološkim investicionim projektima zemalja Zapadnog Balkana - Molnar, Dejan; Josipović, Sonja; Rikalović, Milena (Industrija, 2024)
Nekontrolisana upotreba prirodnih resursa, gubitak biodiverziteta i prirodnog kapitala, zagađenje vodnih resursa, emisija CO2, neadekvatno odlaganje otpada i drugi ekološki problemi uticali su na rast ulaganja u razvoj zelenih tehnologija i metoda koje su efikasnije u korišćenju resursa za povećanje produktivnosti u različitim sektorima privrede bez zagađenja zemljišta i biodiverziteta. U radu se sagledavaju prednosti razvoja investicionih projekata koji promovišu koncepte zelene (bio)ekonomije i cirkularne ekonomije i koji obezbeđuju profitabilnost bez negativnih uticaja na prirodno okruženje. Analizirani su podržani inovacioni projekti Investicionim okvirom za Zapadni Balkan u oblasti energetike, životne sredine, saobraćaja, socijalne zaštite i digitalne infrastrukture. U radu se zaključuje da oko 50% podržanih projekata  predstavljaju ekološke projekte koji imaju za cilj obezbeđenje ekoloških koristi ili sprečavanje ekoloških šteta. Posebna pažnja u radu posvećena je ekološkim projektima u čijem sufinansiranju učestvuje Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije.
Keywords: Bioekonomija, inovacije, projekti, ekonomski metodi, Zapadni Balkan.