Ocena produktivnosti prerađivačke industrije Srbije Malmkvistovim DEA indeksima - Nikolić, Ivan; Miljković, Marko M (Industrija, 2024)
Predmet ovog rada je ocena produktivnosti pojedinačnih oblasti i grana prerađivačke industrije Srbije. Analiza je sprovedena na podacima za 85 grana prerađivačke industrije tokom perioda od 2012. do 2022. godine. Promene ukupne faktorske produktivnosti, kao i dekompozicija ovih promena na tehnološke promene i inovacije sa jedne strane i promene efikasnosti sa druge strane, izračunate su pomoću Malmkvistovih indeksa. Za kalkulaciju je korišćen DEA program. U uvodu rada je napravljan kratak osvrt na makroekonomski kontekst u okviru koga se odvija industrijska proizvodnja. Drugo poglavlje posvećeno je objašnjenju korišćene metodologije i prikazu korišćenih podataka. U trećem delu rada prezentovani su i komentarisani rezultati istraživanja. Ukupna faktorska produktivnost prerađivačke industrije u posmatranom periodu rasla je po skromnoj stopi od oko 0,5% prosečno godišnje. Prerađivačkoj industriji nedostaje kontinuitet rasta, s obzirom da je zabeleženo najviše dve godine uzastopnog rasta produktivnosti. Najbolji rezultati ostvareni su u proizvodnji koksa i derivata nafte, proizvodnji električne opreme i proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava. Rast produktivnosti u ovim granama je više rezultat rasta efikasnosti pri postojećoj tehnologiji, nego tehnoloških promena, odnosno inovacija. Najveći pad ostvaren je u proizvodnji sirovog gvožđa, čelika i ferolegura.
Keywords: ukupna faktorska produktivnost, prerađivačka industrija, efikasnost, tehnološke promene, Malmkvistovi indeksi, DEA program