Upravljanje zdravstvenim radnicima za vreme pandemije COVID 19 - Ignjatović, Milica; Gavrić, Gordana; Jovčić, Ljiljana (Industrija, 2024)
Nakon suočavanja sa sve većim brojem zaraženih zdravstvenih radnika u kineskoj provinciji Hubej, zaključeno je da je najvažnija karika u borbi protiv infekcije SARS-CoV-2 pravilno i odgovorno upravljanje zdravstvenim osobljem. Cilj rada je da se uz pomoć istraživanja pokaže kako državne zdravstvene ustanove u našoj zemlji upravljaju svojim zaposlenima tokom pandemije, sa namerom da se pronađu previdi i daju preporuke za unapređenje upravljanja zdravstvenim radnicima. Otkrivanje kritičnih tačaka upravljanja zdravstvenim radnicima je veoma važno za podizanje ukupnog kvaliteta zdravstvenih usluga u budućnosti u vanrednim situacijama. U istraživanju je učestvovalo ukupno 150 ispitanika zaposlenih u COVID bolnicama u Beogradu i Loznici. Rezultati istraživanja dobijeni metodom deskriptivne analize, pokazali su da menadžment zaposlenih mora biti na višem nivou, sa posebnim akcentom na unapređenje upravljanja zdravljem zaposlenih i njihovom bezbednošću na radu.
Keywords: pandemija, upravljanje zaposlenima, zdravstveni radnici