Benčmarkovanje ekonomija zapadnog Balkana - Stošić, Ivan; Minović, Jelena (Industrija, 2014)
Cilj rada je analiza relativne pozicije zemalja zapadnog Balkana i utvrđivanje razlika ili sličnosti u rezultatima koji se temelje na istraživačkim podacima (međunarodnih institucija: EBRD, Svetska banka, Svetski ekonomski forum, Fondacija Heritage) kao i na temelju odabranih ključnih statističkih pokazatelja. Koristeći uzorak zemalja u istom regionu, a primenom statističke analize za "multi-country" metod, pokušali smo uspostaviti odnos između rezultata dobijenih u studijama međunarodnih institucija i nekih stvarnih postignutih ključnih ekonomskih performansi pomoću prve mere korelacije (tzv. Spearmanovog koeficijenta korelacije). Dobijeni rezultati se razlikuju u manjoj ili većoj meri, što je u skladu s iskustvenim testom koji smo koristili u slučaju ovog regiona. Stoga, naši rezultati pokazuju da se ukupni ekonomski položaj odabrane zemlje ne može predvideti oslanjajući se samo na jednu metodologiju ili vrstu podataka. Sledstveno tome možemo istaći da je potrebno imati više kriterijuma, jer svaka metodologija može biti korisna, zato što naglašava različite aspekte ekonomskih performansi i položaj zemlje.
Keywords: Benchmarking||; ||; macroeconomic indicators||; competitiveness indicators||; Western Balkan||