Inovativnost i konkurentnost zemalja Zapadnog Balkana i selektovanih zemalja EU - Despotovic, Danijela Zoran; Cvetanović, Slobodan Ž; Nedić, Vladimir M (Industrija, 2014)
Polazeći od stava da kompleks inovativnosti predstavlja jednu od najznačajnijih tema u istraživanju mnogih ekonomskih fenomena, uključujući i konkurentnost privrede, u radu je data: a) eksplikacija metrike Indeksa globalne inovativnosti i Indeksa globalne konkurentnosti, kao nesumnjivo dva najznačajnija analitička okvira za iskazivanje dostignutog nivoa i ključnih determinanti inovativnosti privrede, s jedne, i faktora konkurentnosti zemlje u svetskim relacijama, s druge strane i b) empirijska analiza međuzavisnosti inovativnosti i konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora) i država Evropske unije koje okružuju ovaj region (Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Rumunija i  Slovenija). Primenom odgovarajuće metodologije  došlo se do zaključka da a) zemlje Zapadnog Balkana znatno zaostaju u nivou inovativnosti za selektovanim državama Evropske unije i b) da u razmatranju veze, sa aspekta stepena medjuzavisnosti inovativnosti i nacionalne konkurentnosti, za zemlje Zapadnog Balkana nije detektovana statistički značajna korelacija, za razliku od selektovanih zemalja  EU gde je ustanovljeno postojanje  jake linearne korelacije ovih varijabli u 2012.