Regionalni ekonomski gubici nastali usled isključenosti Romkinja na tržištu rada u Srbiji - Tanaskovic, Svetozar; Jandrić, Maja; Molnar, Dejan (Industrija, 2023)
U ovom radu se izračunavaju ekonomski troškovi isključenosti Romkinja na tržištu rada na nivou NUTS 2 regiona u Srbiji, u pogledu obima proizvodnje i fiskalnih koristi. Pristup se oslanja na analizu scenarija u kojem ne postoje razlike u visini plata, stopi participacije i stopama zaposlenosti između romskih i neromskih aktera na tržištu rada. Korišćeni su podaci Ankete o radnoj snazi (ARS) iz 2019. godine kao osnova za poređenje romske i neromske populacije u smislu očekivane bruto zarade za radno sposobne pojedince pod uslovom da su zaposleni. Rezultati pokazuju da ukupan ekonomski gubitak (proizvodni + fiskalni) zbog isključenja Romkinja sa tržišta rada u Srbiji iznosi oko 197,7 miliona evra na godišnjem nivou. Od toga, 70,5% (139,3 miliona evra) potiče od gubitka proizvodnje/produktivnosti, a 29,5% (58,4 miliona evra) od fiskalnih gubitaka. Najveći doprinos ukupnim ekonomskim gubicima ima region Južne i Istočne Srbije (37,25%), zatim region Vojvodine (28,25%), Beogradski region (24,03%) i region Šumadije i Zapadne Srbije (10,46%).
Keywords: Romkinje, tržište rada, ekonomski gubitak, Srbija, NUTS 2 regioni.