Deficit organizacijske pažnje kao indikator održivosti – procena i upravljanje - Markovska-Simoska, Silvana; Pop-Jordanov, Jordan; Pop-Jordanova, Nada; Markovska, Natasa (Industrija, 2013)
Ovaj rad ima za cilj da doprinese održivom razvoju primenom indikatora pažnje standardnog Pritisak-Stanje-Odgovor (PSR) okvira. Svaki priliv informacija je identifikovan kao varijabla pritiska koja negativno deluje na pažnju. Sve to se manifestuje preko povišenog gubitka ključnjih informacija u trenutku donošenja odluka i smanjenja sposobnosti fokusiranja kada je to neophodno, što su bitni simptomi tzv. „poremećaja deficit organizaciske paznje” (OADD). Kako bi se objektivnije merila incidencija OADD, u istraživanju su kombinovane tehnike pozajmljene iz kognitivne neuronauke i primenjenih nauka. Posebno, sumirano su predstavljene korišćene neuropsihološke procedure za objektivno procenjivanje OADD. Neki delovi dijagnostičkih testova u sklopu Amsterdamovog Neuropsiholoskog Programa (ANT) za ispitivanje pažnje korišćeni su za determiniranje fokusirane, održive i promenjive pažnje. U cilju poboljšanja pažnje predložene su posebne tehnike. U istraživanju je korišćena neurofidbek metoda kao varijabla odgovora, čija je efikasnost dokazana u sprovođenju  OADD metode. Ovakav prilaz nudi sasvim novu perspektivu u socijalnoj neuropsihologiji i proširuje područje korišćenja ANT-a i neurofidbek metodologije.