Unapređenje konkurentnosti ekonomije Republike Srbije kroz reforme obrazovanja - Jevtović, Jelena (Industrija, 2023)
Naše istraživanje analizira kako bi aktuelne reforme u oblasti obrazovanja mogle uticati na konkurentnost ekonomije Republike Srbije i koje reforme su neophodne u oblasti obrazovanja da bi se postigao održivi rast i ekonomski razvoj. Analizom smo prikazali kako se može meriti konkurentnost jedne države, pokazali smo da li je obrazovanje jedan od indikatora konkurentnosti, ocenili konkurentnost ekonomije Republike Srbije, sagledali postojeće stanje u svim relevantnim indikatorima u oblasti obrazovanja i razmotrili sve relevantne reforme u ovoj oblasti.Korišćenjem Globalnog indeksa konkurentnosti i jednog od njegovih stubova koji se bavil judskim kapitalom, odnosno indikatorima Stuba 6 – Veštine, pokazali smo da je kvalitet ljudskog kapitala jedan od osnovnih faktora konkurentnosti i da samo kvalitetno obrazovanje može dovesti do brzog razvoja ekonomije i povećanja konkurentnosti jedne države. Zaključili smo da u Republici Srbiji postoji velika potreba za daljim reformama i ulaganjem u obrazovanje, posebno u obrazovanje nastavnog kadra i inovativne nastavne programe i nastavne planove za najdinamičnije sektore ekonomije, kao što su informaciono komunikacione tehnologije, trgovina, transport, turizam i finansijske usluge.
Keywords: konkurentnost, ekonomski razvoj, reforme, ekonomsko upravljanje, obrazovanje