Društvo 5.0 - uloga automobilske industrije - Stanojčić, Uroš; Stamenković, Dragan; Blagojević, Ivan; Popović, Vladimir (Industrija, 2023)
Istovremeno starenje i razvoj društva u Japanu doveli su do ideje o stvaranju Društva 5.0. Integracija fizičkog i virtuelnog prostora u cilju blagostanja i sigurnosti svakog pojedinca predstavlja koncept organizacije društva koji se naziva Društvo 5.0. Sa aspekta mobilnosti, kao jedne od ključnih oblasti u organizaciji društva, istražuju se rešenja pomoću kojih se može realizovati korišćenje autonomnih vozila i alternativnih mogućnosti transporta. Takođe, posebno se istražuju napredne tehnologije iz oblasti automobilske industrije koje su fokusirane na potrebe korisnika motornih vozila i radnika u industriji.
Keywords: Društvo 5.0, mobilnost, autonomna vozila, napredne tehnologije