Primena prepoznavanja saobraćajnih znakova na skaliranom modelu vozila - Mitrović, Miloš; Popović, Vladimir; Stamenković, Dragan (Industrija, 2023)
Popularnost autonomnih vozila je u poslednjih nekoliko godina značajnije porasla, pošto su sistemi koji omogućavaju određene autonomne funkcije na vozilu sve prisutniji. Studentima mašinskog i softverskog inženjerstva najpristupačniji način da steknu osnovna znanja o autonomnim vozilima predstavlja primena algoritama i sistema neophodnih za autonomnu vožnju na skaliranom modelu vozila. Ovakvi modeli, kao i u ovom slučaju, su opremljeni sistemima neophodnim za autonomnu vožnju, kao što su pogon na sva četiri točka, sistem oslanjanja, elektronski sistem upravljanja, računar kao „mozak” vozila i kamera. Cilj projekata, kao što je i ovaj, je da se osposobi vozilo za autonomnu vožnju na unapred predviđenoj stazi, poštujući sve saobraćajne propise i znakove (na primer, vozilo mora da se potpuno zaustavi ispred znaka stop). Kako bi ovo bilo moguće, neophodno je da vozilo „zna“ koji se saobraćajni znak nalazi u njegovoj neposrednoj blizini, tj. neophodno je prepoznavanje saobraćajnih znakova. U ovom slučaju je korišćena veštačka neuronska mreža za prepoznavanje saobraćajnih znakova. U radu je opisan proces obučavanja odgovarajuće neuronske mreže.
Keywords: prepoznavanje saobraćajnih znakova; veštačka neuronska mreža; obučavanje vezačke neuronske mreže