Komparativna analiza spremnosti za upravljanje transportom - slučaj CIE zemalja - Aćimović, Slobodan; Mijušković, Veljko; Fedajev, Aleksandra (Industrija, 2023)
Kao komponenta sa najvećim učešćem u troškovima sistema upravljanja logistikom, transport igra vitalnu ulogu u realizaciji trgovinskih aktivnosti širom Evrope, kako na nacionalnom, tako i na mikro nivou. Efikasnost realizacije saobraćajnih aktivnosti određuju različiti faktori, među kojima veliki značaj imaju: kvalitet saobraćajne infrastrukture (vazdušne, drumske, pomorske i dr.), elementi bezbednosti i sigurnosti saobraćaja, kao i izvozno-uvozne procedure itd. Ovaj rad ima za cilj da izvrši komparativnu analizu odabranih evropskih zemalja (sa fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope - CIE) u pogledu nivoa spremnodti za upravljanje transportom na osnovu prethodno navedenih elemenata. Analiza se vrši primenom PROMETHEE II i entropijske metode. Dobijeni rezultati bi trebalo da pomognu da se utvrde razlike i sličnosti u spremnosti upravljanja transportom radi bolje sinhronizacije  budućih nacionalnih politika, strategija i procedura u ovoj oblasti.
Keywords: upravljanje transportom; zemlje CIE; infrastruktura; bezbednost i sigurnost; uvozne i izvozne procedure