Relacija poreskog klina i stope zaposlenosti: Slučaj OECD zemalja - Kalaš, Branimir; Zelenović, Vera; Andrašić, Jelena (Industrija, 2023)
Rad ispituje odnos između poreskog klina i stope zaposlenosti u trideset šest zemalja OECD-a za period 2000-2020. godine. Cilj ove studije je da utvrdi kako indikatori poreskog klina utiču na nivo zaposlenosti u ovim ekonomijama. Empirijsko istraživanje uključuje korelacionu analizu i panel regresiju, kako bi se identifikovali karakter i intenzitet veze između posmatranih varijabli. Rezultati Hausman testa pokazuju da je RE model adekvatan za procenu uticaja poreskog klina na stopu zaposlenosti u odabranim zemljama. Rezultati modela pokazuju negativnu korelaciju između ovih faktora, kao i da indikatori poreskog klina imaju negativan uticaj na stopu zaposlenosti u OECD zemljama za posmatrani period.
Keywords: poresk kiln, zaposlenost, korelacija, OECD zemlje