Dohodovna konvergencija zemalja Zapadnog Balkana na putu pristupanja Evropskoj uniji - Milutinović, Sonja I; Stanišić, Tanja; Radivojević, Vladimir (Industrija, 2022)
Zajednički i glavni strateški cilj svih država Zapadnog Balkana je integracija u Evropsku uniju. Stoga se tranzicija regiona Zapadnog Balkana, kao što je to bio slučaj i sa drugim tranzicionim zemljama Centralne Evrope, mora posmatrati kao deo procesa evropskih integracija. Cilj ovog istraživanja je da se ispita da li postoji dohodovna konvergencija između zemalja Zapadnog Balkana i razvijenih zemalja Evropske unije, uz poređenje sa novim državama članicama. Kako bi se proverila ova pretpostavka, koristi se regresiona analiza. Rezultati analize nisu potvrdili postojanje dohodovne konvergencije u celokupnom posmatranom periodu (1995-2019). Međutim, rezultati ukazuju na snažan uticaj globalne ekonomske krize na konvergenciju dohotka, pa je ona postojala u godinama pre i posle globalne ekonomske krize. Rezultati su, takođe, pokazali brži rast novih država članica od zemalja Zapadnog Balkana.
Keywords: dohodovna konvergencija, ekonomski razvoj, evropska ekonomska integracija, zemlje Zapadnog Balkana, nove države članice, globalna ekonomska kriza