Urbanistički plan kao preduslov kontinuiranog i usmerenog razvoja – primer aerodroma „Nikola Tesla“, Beograd, Srbija - Lalošević, Marija D.; Đerić, Jelena (Industrija, 2022)
Apstrakt: Aerodrom Nikola Tesla Beograd je kao kompleks od strateškog značaja za Republiku Srbiju, bio predmet planske, studijske i projektantske razrade kroz više dokumenata u različitim periodima. Iako su realizaciju osnovnih planskih postavki razvoja beogradskog aerodroma, formulisanih još 1972. i 1985. godine, pratile ekonomske teškoće i izmene u dinamici i faznosti realizacije, strateški koncept razvoja ovog kompleksa ostao je nepromenjen. Dalji razvoj aerodroma kroz izgradnju druge poletno-sletne staze, unapređenja postojećih i izgradnju novih sadržaja u cilju povećanja kapaciteta, praćenja trendova razvoja vazdušnog saobraćaja i rasta prometa putnika i robe, potvrđen je kroz GUP Beograda i PGR Beograda, dokumente iz 2016. godine. Novi planski dokument, Plan detaljne regulacije za područje Aerodroma Nikola Tesla, usvojen je 2020. godine. Rad analizira prostorne uslovljenosti, daje istorijski osvrt planiranja područja i prikazuje plansko rešenje razvoja Aerodroma "Nikola Tesla Beograd", sa planskim horizontom do 2043. godine.
Keywords: vazdušni saobraćaj, aerodrom, Nikola Tesla Beograd, poletno-sletna staza, urbanistički plan