Finansijski razvoj, strane direktne investicije i ekonomski rast: panel analiza uzročnosti - Veselinović, Nevena; Despotović, Danijela (Industrija, 2022)
Istraživanje razmatra uzročnu vezu između dubine bankarskog sektora, stranih direktnih investicija i ekonomskog rasta na uzorku šest zemalja Centralne i Istočne Evrope u periodu od 2000. do 20118. godine. Dumitrescu i Hurlin (2012) panel test uzročnosti, potvrđuje jednosmerne uzročnosti koje se kreću od dubine bankarskog sektora i stranih direktnih investicija ka ekonomskom rastu, takođe i jednosmernu uzročnost između dubine bankarskog sektora i stranih direktnih investicija. Kako je potvrđena uzročnost koja se kreće od dubine bankarskog sektora do stranih direktnih investicija i ekonomskog rasta, zaključak je da pažnju treba usmeriti na politike koje promovišu razvoj bankarskog sektora. Na ovaj način će dobro regulisan bankarski sektor privući više SDI, što će dovesti do viših stopa rasta u analiziranim zemljama.
Keywords: dubina bankarskog sektora, ekonomski rast, strane direktne investicije, panel analiza