Tendencije tehnološke strukture izvoza i koncentracije izvoza balkanskih ekonomija na početku 21. veka - Nikolić, Goran (Industrija, 2013)
Početkom 21. veka prisutna je tendencija blagog poboljšanja kvaliteta izvoza balkanskih zemalja, koja se može pratiti kroz blagi porast udela robe višeg nivoa obrade (’skill-intensive’ industrijskih proizvoda kao i ’medium & high-tech’ proizvoda). Uprkos tome, nivo kvaliteta izvoza balkanskih zemalja vidno zaostaje za zemljama u EU i, u manjoj meri, za ekonomijama Centralne evrope u tranziciji, istina, sa nekim znacima konvergencije tokom vremena. Stagnantan i relativno visok nivo koncentracije izvoza i nisko učešća proizvoda više faze prerade pokazuje da su balkanske privrede sve više cenovno specijalizovane.Za izvozni uspeh od velike važnosti je transfer moderne tehnologije i (stranih) investicija, posebno u kompetitivnim sektorima, čime bi se proširila izvozna ponuda. Neophodno je unapređenje radnog zakonodavstva i sveobuhvtna reorganizacija nauke i obrazovnog sistema. Jedan od razloga za slab izvoz balkanskih zemalja leži u praktičnom odsustvu industrijske politike, koja bi trebalo da promoviše inovacije, unapređenje kvaliteta proizvoda i visoke tehnološke standarde.