Da li strane investicije popravljaju tehničku efikasnost prerađivačke industrije? Primer Republike Srbije - Nikolic, Ivan (Industrija, 2021)
Na osnovu balansiranih panel podataka 92 grane prerađivačke industrije u periodu 2010-2019 ovaj rad pronalazi jake dokaze o postojanju pozitivnog uticaja stranih direktnih investicija na tehničku efikasnost. Usled tehničke nefikasnosti prerađivački sektor Srbije je u posmatranom periodu izgubio 28% potencijalnog autputa. Nalaz potkrepljuju dokazi na nivou pojedinačnih grana. Tako, najveći porast tehničke efikasnosti je zabeležen u granama industrije sa visokim udelom stranog vlasništva, poput: proizvodnje motornih vozila, proizvodnje hemikalija i proizvodnje žičane i kablovske opreme. Primenjena metodologija istraživanja se bazira na analizi stohastičke granice, odnosno, modelu "istinski" stohastičkih efekata. Rad doprinosi razumevanju potencijalnih efekata poslovanja firmi u stranom vlasništvu kako na ukupnu domaću privredu tako i na performanse lokalnih kompanija. Sledstveno, nalazi su korisni kreatorima politika zemalja u razvoju, koje su stava da SDI pospešuje tehničku efikasnost domaće privrede.
Keywords: Tehnološka efikasnost, strane direktne investicije (SDI), model stohastičke granice, prerađivačka industrija Srbije