Uticaj reversne globalizacije na konkurenciju na digitalnim tržištima EU - Radukic, Snezana; Popović, Andrija (Industrija, 2021)
Cilj ovog rada je da analizira vezu između reversne globalizacije, digitalnog tržišta i politike konkurencije u EU. Na osnovu pregleda savremene literature, ovaj rad pruža uvid u prilagođavanje EU promenama izazvanim pandemijom Covid-19. Reversna globalizacija se identifikuje kroz trendove u međunarodnoj trgovini i tokovima stranih direktnih investicija, dok se razvoj digitalnog tržišta procenjuje kroz broj pojedinaca koji koriste Internet za naručivanje roba i usluga i prodaju putem e-trgovine. Iako ovaj rad koristi sekundarne izvore podataka, on na jedinstven način povezuje identifikovanu reversnu globalizaciju i širenje digitalnog tržišta sa neophodnim promenama u politici zaštite konkurencije pre i tokom pandemije Covid-19. Pored toga, ovaj rad pruža kreatorima politike i vlasnicima preduzeća relevantne informacije i moguće načine za poboljšanje politike konkurencije i poslovne strategije.
Keywords: reverska globalizacija, digitalna tržišta, privredni razvoj, Covid-19, politika zaštite konkurencije