English - Radulovic, Branko (Industrija, 2021)
Rad predstavlja prvi korak u kvantifikaciji kategorija robe kod kojih postoji najveći rizik od krivotvorenja prilikom uvoza u Srbiju. U prvom delu prikazujemo metodologiju kvantifikovanja nivoa krivotvorenja, njene prednosti i ograničenja. U drugom delu, utvrđujemo kategorije proizvoda sa najvećom verovatnoćom da će sadržati krivotvorene proizvode prilikom uvoza. Korišćenjem OECD metodologije formiran je GTRIC-p indeks za Srbiju i omogućeno poređenje sa zemljama članicama OECD.  Utvrđeno je da se Srbija po strukturi rizičnih kategorija proizvoda ne razlikuje značajno u odnosu na zemlje EU. Negativni efekti prouzrokovani su pre svega stranim titularima prava intelektualne svojine, čiji se krivotvoreni proizvodi uvoze u Srbiju. U tom kontekstu i pored uređenog pravnog okvira postavlja se pitanje podsticaja za njegovu primenu.