Upravljanje menadžerskim stresom u funkciji upravljanja ljudima kao element marketing strategije - Radnović, Branislav; Radnović, Vladana (Industrija, 2013)
Svaka uslužna organizacija koja posluje u turbulentnim tržišnim okolnostima mora imati uspešnu marketing strategiju. Uspešna marketing strategija podrazumeva pravilno upravljanje svim elementima marketing miksa: uslužnim paketom, cenom, kanalima distribucije, promocijom, procesom usluživanja, uslužnim ambijentom i ljudima. Ljudi, odnosno u prvom redu zaposleni unutar organizacije su jedan od elemenata kojem se mora posvetiti adekvatna pažnja prilikom koncipiranja i realizacije marketing strategije. Danas, adekvatno upravljanje zaposlenima mora da podrazumeva i kvalitetno upravljanje menadžerskim stresom. Preduslov kvalitetnog upravljanja menadžerskim stresom je uspešno identifikovanje izvora menadžerskog stresa. Cilj ovog rada je da pokaže značaj pravilnog i blagovremenog identifikovanja izvora menadžerskog stresa. U radu je predstavljeno sprovedeno naučno istraživanje zasnovano na metodu koji je univerzalan za sve vrste organizacija, bez obzira na njihov tip i delatnost, kako bi se pravilno identifikovali izvori menadžerskog stresa i definisalo adekvatno upravljanje istim, u funkciji upravljanja ljudima kao elementom marketing strategije. Istraživanje je vršeno putem ankete, na uzorku od  100 zaposlenih, u okviru 13 organizacija na teritoriji Srbije. Rezultati ankete su pokazali da su najznačajniji izvori menadžerskog stresa: participacija u donošenju odluka, proces selekcije, zarada i pritisak vremena i rokova. Stoga date su preporuke za usmeravanje identifikovanih izvora menadžerskog stresa u pravcu uspešnog upravljanja ljudima, kao elementom marketing strategije.