Strukturne promene u industriji Srbije u periodu tranzicije - Nikolić, Ivan; Zubović, Jovan (Industrija, 2013)
Tranzicija je kompleksan proces u kome se u određenoj zemlji podstiču strukturne promene sa ciljem da se ostvari ekonomski rast i povećanje blagostanja. Cilj istraživanja u ovom radu je da se pokaže da je tokom tranzicije u Srbiji došlo do takvih promena u strukturi, pre svega prerađivačke industrije, koje su rezultovale sa malim privrednim rastom, sporijim nego u drugim zemljama u tranziciji. Primenom teorijskih i empirijskih metoda, deduktivnim zaključivanjem, kao i matematičkim i statističkim pristupom autori su došli do zaključka da se strukturne promene nisu ostvarile u granama kao što je tzv. “Hi-tech” industrija, koje najviše doprinose ubrzanom privrednom rastu. U isto vreme, neke grane industrije koje su nisko-produktivne dobile su na značaju, povećavajući svoje učešće u privredi, što je uticalo da se standard zadrži na relativno niskom nivou. To je uticalo na smanjenje kapaciteta za konvergenciju ka Evropskom proseku kupovne moći, što je postavljeno kao osnovni cilj tranzicije u Srbiji.