Feldstein-Horiokina zagonetka – mit ili stvarnost: slučaj Srbije - Petrović, Predrag M (Industrija, 2013)
U ovom radu smo prikazali rezultate istraživanja prisustva Feldštajn - Horioka zagonetke u Srbiji za vremenski period 1997-2010. godine. Primenom tehnika kointegracije vremenskih serija (Johansen i Engl-Grejndžer test) nismo uspeli da ocenimo nijednu kointegracionu relaciju između stope bruto domaće štednje i bruto domaćih investicija, kao ni između njihovih apsolutnih realnih vrednosti. Na osnovu ovakvih nalaza odbacili smo hipotezu da empirijski podaci u Srbiji ukazuju na prisustvo Feldštajn - Horioka zagonetke. Deskriptivna statistička analiza pokazala je da se u Srbiji troši skoro sve što se proizvede, što rezultira veoma skromnom bruto domaćom štednjom, rekli bismo zanemarivom u odnosu na bruto domaće investicije. Ova činjenica jasno pokazuje da bruto domaće investicije nisu limitirane domaćom štednjom, što je konzistentno sa relativno slobodnim protokom kapitala koji Srbija ima sa inostranstvom.
Keywords: general equilibrium concept||; ||Concept opšte ravnoteže; Feldstein-Horioka puzzle||; ||Feldstein-Horiokina zagonetka; Aggregate shocks||; ||Agregatni šokovi; Investment||; ||Investicije; Cointegration||; ||Kointegracija