Tehnološka intenzivnost prerađivačke industrije Srbije u periodu pre Covid-19 pandemije - Nikolic, Ivan (Industrija, 2020)
Rad analizira tehnološku intenzivnost prerađivačke industrije Srbije Cilj je identifikovati promene različitih tehnoloških grupa proizvodnje (visoka, srednje-visoka, srednje-niska i niska) od 2010. do 2019. godine. Rezultati analize pokazuju da je u 2019. udeo visoko-tehnoloških oblasti proizvodnje u ukupnoj dodatoj vrednosti uvećan na 5%, što je najbolji rezultat od 2015. godine. Promene u proizvodnji korespondiraju spoljnotrgovinskim rezultatima. Pokrivenost uvoza izvozom se relativno posmatrano u srednjem roku, najbrže uvećava u segmentu razmene proizvoda koje ubrajamo u kategoriju srednje tehnološke složenosti. Srbija nije isključivo konkurentna u proizvodnji Low-tech proizvoda. Ona je konkurentna i u dobrom delu proizvodnje proizvoda srednje tehnološke složenosti. Konačno, masivan priliv SDI i aktivnost stranih investitora su dobrim delom odgovorni za uspešno tehnološko restrukturiranje poslednjih godina.
Keywords: Tehnološka intenzivnost i struktura, prerađivačka industrija, dodata vrednost, izvoz, SDI