Organizaciona kultura u Srbiji u odnosu na karakteristike organizacije- Empirijsko istraživanje - Kirin, Snežana; Gavrić, Gordana; Kirin, Sandra (Industrija, 2020)
U savremenim uslovima poslovanja organizaciona kultura prepoznata je kao moćno sredstvo za dugoročni opstanak i razvoj organizacije. Svrha ovog rada bila je istražiti da li i na koji način karakteristike organizacija - poput veličine, vlasničke strukture, delatnosti, činjenice da li je vlasništvo domaće ili strano - utiču na organizacionu kulturu. Zbog kontinuiranih i brzih promena i ogromne konkurencije kao odlike savremenog poslovanja, izabran je Denisonov model organizacione kulture jer naglašava potrebu za ravnotežom između zahteva za organizacionom stabilnošću (faktori misije i doslednosti) i zahteva za njenom adaptabilnošću (faktori uključenosti i prilagodljivosti). Istraživanje je obuhvatilo uzorak od 1.000 zaposlenih, a podaci su statistički obrađeni metodom one-way ANOVA. Dobijeni rezultati pokazuju uticaj organizacionih karakteristika na njenu sposobnost uravnoteženja unutrašnjeg i spoljašnjeg fokusa organizacije, stabilnost i sposobnost promene. Takođe, uočena je potreba za nekom vrstom organizacione kulturne transformacije kao odgovora na promenu paradigme u širem okruženju.
Keywords: организациона култура, стабилност, флексибилност, унутрашњи фокус, спољни фокус