Odnos između kreditne aktivnosti banaka i ekonomskog rasta: empirijsko istraživanje za Republiku Srbiju - Grbić, Milka; Luković, Stevan (Industrija, 2020)
Predmet istraživanja u ovom radu je interaktivni odnos kreditne aktivnosti banaka i ekonomskog rasta. S tim u vezi, cilj rada je da ispita postojanje i smer uzročno-posledične veze između kreditne aktivnosti bankarskog sektora i ukupne ekonomske aktivnosti u Republici Srbiji. Za potrebe istraživanja prikupljeni su kvartalni podaci koji se odnose na period 2003-2019. Kao indikatori kreditne aktivnosti, u studiji se koriste udeo kredita odobrenih preduzećima u GDP i udeo kredita odobrenih domaćinstvima u GDP, dok je stopa rasta realnog GDP opredeljena kao pokazatelj ekonomskog rasta. Budući da su posmatrane vremenske serije različitog reda integracije, analiza se sprovodi u okviru VAR modela, primenom Toda-Yamamoto procedure Grejndžerovog testa uzročnosti. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji značajna jednosmerna uzročna veza u smislu Grejndžera koja ide iz pravca kreditne aktivnsti banaka ka ekonomskom rastu. Rezultati analize mogu biti posebno korisni nosiocima mera ekonomske politike, kao i kreatorima razvojnih strategija.
Keywords: kreditna aktivnost banaka, ekonomski rast, VAR model, uzročnost u smislu Grejndžera, Republika Srbija