Kako će se energetska tranzicija uticati na cene električne energije u Srbiji? - Nikolic, Ivan; Filipović, Sanja (Industrija, 2020)
Cilj ovog rada je da pruži odgovor na pitanje da li će proces tzv. energetske tranzicije uticati na cene električne energije u Srbiji. Kao deo Energetske zajednice, Srbija je obavezna da uskladi svoju energetsku regulativu sa Evroskom unijom. Iako je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi, ona ima veliko učešće u potrošačkoj korpi domaćinstava. Međutim, cena električne energije ne uključuje troškove emisije CO2. Nedavno usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisije podrazumeva obavezu Srbije da redukuje emisije iz velikih postrojenja za sagorevanje do 2028. godine. Ta obaveza će podrazumevati značajna ulaganja i uticaće na dalji razvoj elektroenergetskog sektora. Imajući u vidu pristupanje Republike Srbije EU i samim tim pristup EU ETS mehanizmu u periodu 2023-2028., očekuje se da će to značajno uticati na troškove proizvodnje EPS-a. Trenutno, grube procene pokazuju da taj trošak može iznositi i do 2,5 euro centi po kWh proizvedenom u termoelektranama.