Višekriterijumski pristup izboru metode rudarenja - Popovic, Gabrijela; Djordjevic, Bojan; Milanovic, Dragan (Industrija, 2019)
zbor metode za podzemnu eksploataciju predstavlja veoma kompleksan zadatak za rudarske inženjere zato što izabrana metoda treba ispuniti tehničke, ekonomske i proizvodne zahteve. Uključivanje više kriterijuma koji uzimaju u obzir različite aspekte rudarske proizvodnje kao i grupno odlučivanje doprinosi povećanju pouzdanosti odluka i smanjenju subjektivnosti. Osnovni cilj ovog rada je predlaganje metodologije za izbor metode podzemne eksploatacije bazirane na PIPRECIA-E metodi (Extended Pivot Pairwise Relative Criteria Importance Assessment) i grupnom odlučivanju. Primenljivost predložene metodologije prikazana je pomoću numeričkog primera koji uključuje 3 osnovna kriterijuma, 18 podkriterijuma i 5 alternativnih metoda podzemne eksploatacije planiranih za primenu u Gornjoj zoni ležišta Čukaru Peki u Srbiji.