Statistička analiza značaja informacija u kriznom menadžmentu - Simeunović, Ivana; Vukajlović, Vladimir; Beraha, Isidora; Brzaković, Miodrag (Industrija, 2019)
Rad prikazuje statističku analizu uloge i značaja informacija u kriznom menažmentu. Svrha istraživanja je da empirijski ispita uticaj koji informacije ostvaruju na krizni menažment i na aktivnosti koje sprovode krizni menadžeri. Empirijsko istraživanje je realizovano primenom anketnog upitnika. Upitnik je dizajniran na način da omogući prikupljanje podataka o stavovima ispitanika o relevantnim aspektima kriznog menadžmenta sa ciljem da se ispita na koji način informacije utiču na krizni menadžment i koji organizacioni faktori utiču na protok informacija. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 299 ispitanika sa šireg područja Grada Beograda. Prikupljeni podaci su analizirani u statističkom softveru SPSS. Rezultati istraživanja su pokazali da adekvatna metodologija omogućava organizacijama da upravljaju krizom i bolje ublažavaju njene posledice. Takođe, rezultati ukazuju i da kvalitet kriznih menadžera, stručnog osoblja, informisanja, interne i eksterne komunikacije, pravovremenog i tačnog informisanja, kao i znanja i sposobnosti menadžera i zaposlenih da koriste informacije ostvaruje umereno do visok uticaj na kvalitet kriznog menadžmenta.