Post hoc analiza ocena hotela u Srbiji - Konjikusic, Snezana M; Starčević, Slađana; Mašić, Saša (Industrija, 2019)
Svrha ovog rada je da predstavi osnovne karakteristike i istakne specifičnosti različitih post hoc testova, kao i da se prikaže njihova primena nad konkretnim podacima sprovedenog istraživanja. Pomenuti testovi su primenjeni nad podacima prikupljenim u istraživanju kojim su evidentirane ocene za 240 domaćih hotela, od strane njihovih 71.700 gostiju. Svaki gost je davao ocenu za: ćistoću, komfor, lokaciju, servise, osoblje, dobijenu vrednost usluge za dati novac i besplatni WiFi internet hotela. Utvrđena je razlika u ocenama hotela u odnosu na kategoriju i ona se objašnjava primenom različitih post hoc testova. Upotreba tih testova je umnogome olakšana sa razvojem mnogobrojnih statističkih softvera. Iz tog razloga je značajno praviti jasnu razliku između ovih pojedinačnih testova da bi u procesu istraživanja bio izabran najadekvatniji, u skladu sa tipom podataka, ali i ciljevima istraživanja. Ovde će biti predstavljeni testovi koji se koriste kada jednofaktorska analiza varijansi, često korišćena u statističkoj obradi eksperimentalnih podataka, evidentira postojanje statistički značajne razlike u vrednostima aritmetičkih sredina kod posmatranih grupa podataka. Zadatak pos hoc testa je da ustanovi koja grupa podataka dovodi do opaženih razlika. Testovi višestrukog poređenja, odnosno post hoc testovi, predstavljeni u ovom radu su: Fisherov LSD, Tukey HSD, Bonferoni, Newman-Keuls, Dunnett i Scheffe test.