IT i turističko poslovanje – da li srpska preduzeća u turizmu prate savremene trendove? - Brdar, Ivana; Gajić, Jelena (Industrija, 2019)
Informacione tehnologije su značajne kako za strateške, tako i za operativne aktivnosti turističke i hotelijerske industrije. One predstavljaju istovremeno mogućnosti, ali i izazove, posebno kada se ima u vidu neizvesnost njihovog dinamičnog razvoja. S obzirom na to da se svi učesnici u turističkoj i hotelijerskoj industriji takmiče za konkurentnu poziciju na tržištu, IT su neophodnost u ovom procesu bilo da se radi o internim i eksternim poslovnim operacijama, IT aplikacijama za proces upravljanja poslovnim operacijama i marketing aktivnostima ili komunikaciji sa ciljnim grupama u globalnom okruženju. Cilj rada je da se istraži različitost u stepenu i načinu korišćenja IT od strane smeštajnih kapaciteta i turističkih agencija i organizatora putovanja u Srbiji. U istraživanju koje je sprovedeno 2017. godine učestvovalo je 209 preduzeća, od čega 99 smeštajnih kapaciteta (hoteli, privatni smeštaj, hosteli i sl.) i 110 turističkih agencija i organizatora putovanja. Korišćen je Pearson chi square test kako bi se procenile značajne razlike između grupa u smislu nominalnih podataka, a Mann-Whitney U test je korišćen za redne podatke. Rezultati su pokazali da srpska preduzeća koriste IT u svakodnevnom poslovanju, ali da postoje određene razlike u korišćenju različitih alatki i IT mogućnosti.