Nacionalna i energetska bezbednost u funkciji humanog razvoja - Bjegović, Miroslav; Radovanović, Mirjana; Župac, Goran (Industrija, 2018)
Upravljanje energijom je jedan od najvećih izazova globalne bezbednosti u celini. Energetska bezbednost je integralni deo sistema nacionalne bezbednosti, a karatkteriše je jaka međusobna povezanost sa ekonomskim, socijalnim i geopolitičkim promenama u celini. Uprskos velikoj važnosti, evidentni su značajni izazovi u definisanju metodologija za kontrolu upravljanja u ovoj oblasti. Osim toga, rezultati kontrolnih merenja mogu biti pogrešno interpretirani i / ili kreirani upravo sa ciljem dostizanja određenih geopolitičkih ciljeva. Analiza metodologije koja će biti prezentovana u ovom radu se odnosi na Energy Trilemma Index, koji je razvio Svetski energetski savet. Osnovni cilj ovog rada je procena pouzdanosti ovog Indeksa, koja je obavljena putem testiranja samog metodološkog koncepta na uzorku od 33 zemlje. Analiza je obavljena pregledom dostupnih izveštaja, primenom opšte deskriptivne statistike i obradom podataka. Spearman’s rank-order correlation test je primenjen na četiri osnovne varijable: tri varijable koje su sastavni elementi Energy Trilemma Indeksa i Indeks Humanog Razvoja kao kontrolna varijabla. Rezultati istraživanja pokazuju da postoje značajna metodološka ograničenja samog Indeksa, zbog čega se preporučuje da se regulative, strategije i procene koje se obavljaju i / ili su podržane primenom ovog Indeksa moraju uzeti sa određenom dozom opreza.