Preduzetničke inovacije u turizmu - Stojanović, Suzana T (Industrija, 2018)
U radu se analiziraju uticaji preduzetničkih inovacija u turizmu, sa posebnim osvrtom na mogućnost daljeg poboljšanja kvaliteta usluga Vranjske Banje sa ciljem povećanja posećenosti ovog velikog turističkog potencijala banjskog turizma u Srbiji. Cilj rada je utvrđivanje faktora koji će doprineti većoj posećenosti Vranjske Banje. Osnovno istraživačko pitanje glasi: U kojoj meri sadržaj turističke ponude Vranjske Banje, cena i kvalitet usluga koje se pružaju doprinose posećenosti navedenoj destinaciji? Shodno definisanom istraživačkom problemu, a to je nedovoljna posećenost Vranjske Banje, izvršeno je anketiranje posetilaca Vranjske Banje sa posebno definisanim pitanjima prilagođenim predmetu i cilju istraživanja, kombinacijom statističke metode uzoraka sa metodom intervijua i upitnika. Prikupljeni podaci analizirani su primenom metode petostepene Likertove skale i metodom deskriptivne statistike. Dobijeni rezultati ukazuju da postoji visok nivo lojalnosti posetilaca, koji posećuju Vranjsku Banju svake godine i zadovoljni su turističkom ponudom, kvalitetom usluga i cenom usluga, odnosno hipoteze da postoji pozitivna korelaciona veza između posećenosti Vranjske Banje i turističke ponude, cene i kvaliteta usluga su potvrđene. Neophodno je unaprediti turističku ponudu kako bi se povećao broj novih posetilaca.