Ekonomski i ekološki efekti liberalizacije cena komunalnih usluga u Republici Srbiji - Radukic, Snezana; Perovic, Dusan; Vucetic, Dejan (Industrija, 2018)
Cilj istraživanja je da utvrdi kako bi liberalizacija cena komunalnih usluga uticala na inflaciju, životni standard i kvalitet vazduha u Republici Srbiji. Za potrebe istraživanja korišćeni su finansijski izveštaji komunalnih preduzeća, broj stanovnika 14 najvećih gradova Republike Srbije, učešće cene komunalnih usluga u indeksu potrošačkih cena, kao i statistika u vezi sa kvalitetom vazduha u analiziranim gradovima Republike Srbije. Analizom je obuhvaćen period 2008 – 2016, u kome je došlo do značajnih promena u poslovanju javnih komunalnih preduzeća Republike Srbije. Kako sva javna komunalna preduzeća u Republici Srbiji primaju subvencije od strane države i lokalnih samouprava, a većina njih posluje sa gubicima ističe se posebna potreba za analizom ekonomskih i ekoloških efekata od prelaska ovih preduzeća na tržišno orijentisani model poslovanja. Ovakav tip istraživanja će pre svega doprineti utvrđivanju uloge javnih komunalnih preduzeća u realizaciji koncepta održivog razvoja, što je od velike važnosti za koncipiranje budućih održivih poduhvata javnih komunalnih preduzeća u Republici Srbiji.