Komparativna analiza upotrebe obnovljivih izvora energije u odabranim zemljama - Reljić, Marija M; Mihić, Marko; Cvijović, Jelena (Industrija, 2018)
Cilj rada je da prikaže rezultate uporedne analize potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u četiri evropske zemlje – Italiji, Norveškoj, Ukrajini i Srbiji. Istraživanje je bazirano na analizi naučne literature i sekundarnih izvora podataka. Na osnovu sveobuhvatnog pregleda literature i analize statističkih podataka iz ove oblasti, dolazi se do odgovora na istrazivačko pitanje: kolika je upotreba obnovljivih izvora energije (OIE) u izabranim evropskim zemljama, koji izvori OIE se koriste, u kojim sektorima privrede i koji su društveno-ekonomski efekti korišćenja OIE. Pored toga predstavljen je kratak pregled ragulatornog okvira i podsticajnih mera koje se primenjuju u odabranim zemaljama u cilju stimulisanja korišćenja obnovljivih izvora energije.