Determinante ekonomskog rasta u pre-kriznom periodu - Ristanovic, Vladimir; Tasic, Nikola; Nikolic, Ivan (Industrija, 2018)
U ovom radu analizirane su determinante ekonomskog rasta nakon Drugog svetskog rata do ekonomske krize (1953-2007). U analizi je korišćen dinamički opšti metoda momenta (GMM) panel za određivanje efekata realnih i monetarnih determinanti. Rezultati dobijeni od panela 61 zemlje ukazuju na to da se ekonomski rast razlikuje između perioda, kao i da zavisi od nivoa ekonomskog razvoja. Realne determinante rasta BDP-a (realni nivo BDP po glavi stanovnika, privatna potrošnja, investicije, državna potrošnja, izvoz i uvoz) utiču na ekonomski rast u svim zemljama, dok monetarne determinante (inflacija, kamatna stopa i strane direktne investicije) imaju važniju ulogu u razvijenim zemljama.