Nadogradnja izveštavanja o upravljanju otpadom i održivom razvoju u bankarskom sektoru – primer Srbije - Knežević, Goranka; Pavlović, Vladan; Stevanovic, Simo (Industrija, 2018)
U ovom radu istraživali smo praksu primene cirkularne ekonomije u bankarskom sektoru sa posebnim osvrtom na izveštavanje o upravljanju otpadom. Rad je pokušao da odgovori na klasično pitanje – da li je sektor finansijskih usluga kojem pripadaju i banke, izuzet od izveštavanja u kontekstu cirkularne ekonomije iz razloga što imaju nisko učešće trošenja materijala i prirodnih resursa prilikom obavljanja delatnosti? U ovom istraživanju indikativno je da u Srbiji izveštaj o upravljanju otpadom koji popunjavaju banke je u svom začetnom obliku. Najveći broj indikatora o upravljanju otpadom nalazi se u izveštaju o održivom razvoju koji banke pripremaju ili u izveštaju o poslovanju koji menadžment sastavlja radi polaganja računa stejkholderima. Istraživanje jasno ukazuje da ispod polovine banaka u Srbiji priprema standardni izveštaj koji zahteva Agencija za zaštitu životne sredine. Imajući u vidu ove rezultate, regulatori u državi, kao i menadžment banaka treba da imaju u vidu da banke ne prikazuju tokove otpada u svojim izveštajima, niti indikatore publikuju na svojim web stranicama. Ovo implicira da stejkholderi i investitori, kao važni korisnici, nisu adekvatno informisani o inkluziji banaka u sistem cirkularne ekonomije. Ukoliko i dalje budemo ostavljali po strani pitanja upravljanja otpadom, to može biti dodatni hazard imajući u vidu želju Srbije da bude punopravna članica EU gde je usklađivanje sa izuzetno obimnom regulativom u domenu upravljanja otpadom neizbežno.