Uticaj koncentracije tržišta malopodaje na razlike u produktivnosti i poslovnom rezultatu maloprodavaca - Vukmirović, Goran; Maric, Radenko; Damnjanović, Jelena (Industrija, 2018)
Cilj ovog rada je da se odredi stepen koncentracije malopodajnog tržišta Republike Srbije, i da se utvrdi priroda povezanosti između koncentracije tržišta i poslovnih performansi maloprodavaca. Osnovni zadatak istraživanja jeste da se ukaže kako promene tržišnog učešća utiču na razvoj maloprodajnog sektora. Na bazi finansijskih pokazatelja u maloprodaji, ostvarenog prometa i profita po zaposlenom, testirana je osnovna istraživačka hipoteza o postojanju značajne povezanosti između veličine tržišnog učešća malopodajnih lanaca i njihove produktivnosti i poslovnog rezultata. Dobijeni rezultati pokazuju nivo odstupanja u pogledu razlika između veličine tržišnog učešća i produktivnosti i poslovnog rezultata. Evidentan je i rast tržišnog učešća velikih maloprodajnih lanaca koji je doveo do smanjenja ukupnog broja malih nezavisnih detaljista, kao i rasta stepena koncentracije tržišta. Na bazi dobijenih rezultata, sprovedenih analiza i testiranja ukazaće se na potencijalne opasnosti koncentracije nacionalnog tržišta i definisaće se kriterijumi za postizanje većeg stepena homogenosti. Predlozi i smernice za buduća istraživanja predstavljene su u radu.