Karakteristike ciljnih preduzeća u preuzimanju:Primer prehrambene industrije u Srbiji - Andrašić, Jelena; Mirović, Vera; Milenković, Nada; Pjanić, Milos; Kalaš, Branimir (Industrija, 2018)
U ovom radu, analizirane su karakteristike ciljnih preduzeća koja su preuzeta od strane stranih investitora na tržištu Srbije. Cilj ove studije jeste da utvrdi: Da li se budući targeti mogu predvideti na osnovu karakteristika preduzeća koja su već preuzeta na tržištu Srbije? Studija poredi pokazatelje profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti i efikasnosti 30 ciljnih preduzeća iz prehrambene industrije sa prosekom privredne grane. Studija uključuje multivarjantnu analizu varijanse (MANOVA) i diskriminativnu analizu kako bi se identifikovala razlika između posmatranih pokazatelja. Kod pokazatelja likvidnosti i leveridža utvrđena je statistički značajna razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Klasifikacija grupa je na nivou od 95% i homogenost uzorka 90% što upućuje na zaključak da se ciljna preduzeća mogu predvideti sa izuzetno visokom pouzdanošću.