Transevropski saobraćajni koridori: doprinos ekonomskim performansama evropskih regiona - Miljković, Marko M; Jovanović Gavrilović, Biljana; Petrović Vujačić, Jelica (Industrija, 2018)
Dosadašnja empirijska istraživanja većinom su potvrdila postojanje pozitivnog uticaja investicija u saobraćajnu infrastrukturu na privredni rast nacionalnih privreda. Malo je istraživanja koja su sprovođena na nivou nižih teritorijalnih jedinica, pri čemu se radi o istraživanjima na nivou statističkih NUTS-1 i NUTS-2 regiona. Cilj ovog rada je da analizu o ekonomskim efektima razvoja saobraćajne infrastrukture spusti na još niži nivo teritorijalne podele, na nivo statističkih NUTS-3 regiona za koje istraživanja nisu sprovođena. U radu se porede ekonomske performanse evropskih regiona kroz koje prolaze najznačajniji transevropski drumski i železnički koridori sa performansama evropskih regiona kroz koje ovi koridori ne prolaze. Ustanovljena je značajna razlika u korist regiona kroz koje prolaze navedeni koridori, kako kada se radi o ukupnoj bruto dodatoj vrednosti, tako i kada se radi o bruto dodatoj vrednosti prerađivačke industrije. Nisu ustanovljene značajne razlike u pogledu stope zaposlenosti, ali jesu u pogledu produktivnosti rada, pre svega u prerađivačkoj industriji, što je direktna posledica smanjenja vremena transporta i transportnih troškova.