"Pass-through" deviznog kursa na cene u Srbiji u post-kriznom periodu - Ristanović, Vladimir; Tasić, Nikola (Industrija, 2018)
Ovaj rad prati dobro poznati pass-through efekat deviznog kursa na opšti nivo cena u privredi. Brojni ekonometrijski modeli pokazuju postojanje uticaja deviznog kursa na inflaciju. Cilj rada je da proceni koliko je jak taj efekat i da li se uticaj deviznog kursa na inflaciju u Srbiji nakon izbijanja globalne ekonomske i finansijske krize povećava/smanjuje. Efekat pass-through se procenjuje u post-kriznom periodu koristeći ekonometrijski model (ADL metodologija). Rezultati pokazuju da ovaj efekat postoji, ali da je daleko ispod 1 i da se tokom vremena smanjuje.