Ekonomski uticaji Bregzit-a na EU27 i na UK - Stevović, Marko (Industrija, 2018)
U ovom radu je istražena procena ekonomskih posledica Bregzita na 27 zemalja članica Evropske Unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Proces je aktuelan i izazovan, jer su neke od pregovaračkih pozicija još uvek u toku. Relevantni ekonomski parametri se izračunavaju, analiziraju i diskutuju, kao i spektar od pozitivnih do negativnih scenarija povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske Unije. Koeficijenti korelacije su sračunati i urađene statističke analize kao vremenske funkcije za bruto društveni proizvod Ujedinjenog Kraljevstva, u poređenju sa bruto društvenim proizvodom Evropske Unije sa i bez Ujedinjenog Kraljevstva. Razmatraju se aspekt trgovine, uvoza, izvoza, uticaja na bruto društveni proizvod i finansijsku industriju sa ciljem da se predvidi moguća ekonomska budućnost za obe strane pregovora.