Fundamentalni pokretači prosperiteta u zemljama Evropske unije i Zapadnog Balkana - Jovanović Gavrilović, Biljana; Gligorić, Mirjana (Industrija, 2018)
Cilj ovog rada je da identifikuje ključne pokretače koji su najviše doprineli prosperitetu zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana u periodu od 2007. do 2016. Empirijska analiza zasnovana je na podacima kumulativnih stopa rasta vrednosti devet stubova indeksa prosperiteta Legatum instituta (LPI), kao i na implementaciji Multivarijacione analize podataka. Pomoću Analize glavnih komponenata, dobili smo četiri osnovne komponente koje smo nazvali: Ekonomsko okruženje, Socijalna infrastruktura, Institucionalni okvir i Životni uslovi. Na osnovu standardizovanih vrednosti skorova četiri nove varijable, izdvojili smo zemlje sa najvišim pozitivnim i negativnim skorom u svakoj komponenti. Klaster analizom formirana su četiri klastera od kojih se prvi sastoji od tri zemlje Zapadnog Balkana, drugi i treći od deset i četiri, većinom novih članica EU, respektivno, a četvrti od 14 mahom "starih" članica EU. Analiza ukazuje na ključne pokretače prosperiteta u zemljama koje pripadaju različitim klasterima na osnovu promena vrednosti devet stubova indeksa prosperiteta u protekloj deceniji. U svim posmatranim zemljama je moguće identifikovati određene sličnosti u promenama komponenata prosperiteta, budući da su one članice EU ili kandidati za članstvo u Uniji.