Odliv mozgova kao funkcija održivog razvoja u Republici Makedoniji - Dinkovski, Vladimir; Markovska-Simoska, Silvana (Industrija, 2018)
Glavni cilj ovog rada su istraživanja fenomena "Odliv Mozgova", u Republici Makedoniji, i njegov uticaj na održivi razvoj. To se dešava kada visoko kvalifikovani kadar, obrazovani profesionalci polako emigriraju iz zemlje u razvoju u razvijene zemlje. Rad daje pregled na stanje u vezi sa iseljavanjem visoko kvalifikovanih lica iz naše zemlje i generalno, sa Balkana. U vezi sa ovim, analizira se kako to utiče na proces tranzicije i pazar radne snage u ovim zemljama u usporedbi sa Evropskom Unijom. Koristili smo deteljne upitnike, a odgovore smo dobili od student sa nekoliko drzavnih i privatnih fakulteta u Makedoniji. Može se zaključiti da uticaj odliva mozgova na održliv razvoj u Republici Makedoniji i situacija sa odlivom mozgova je alarmantna, pa zato i zaslužuje posebnu pažnju. Primena mere za smanjenje odliva treba se tretirati kako nacionalni prioritet.