Efekat januara na prinos akcija: Dokazi sa balkanskih tržišta kapitala u nastajanju - Milošević Avdalović, Snežana; Milenković, Ivan (Industrija, 2017)
Motivacija za testiranje anomalija na odabranim finansijskim berzama u regionu predstavlja pomoć investitorima da uspostave isplative investicione strategije. Ako se uzmu u obzir otežane okolnosti sa kojima se suočavaju tržišta kapitala u zemljama u razvoju to dovodi u pitanje njihovo efikasno poslovanje. Dok su kalendarske anomalije na razvijenim tržištima kapitala istražene intezivno, berze u nastajanju su dobile manju pažnju. Cilj rada je da se testiranjem istorijskih podataka o kretanjima berzanskih indeksa u regionu, utvrdi mogućnost ostvarivanja iznadprosečnih prinosa na tržištu kapitala u određenim kalendarskim mesecima u toku godine, poznatiji kao efekat januara. Rad ima za cilj testiranje hipoteze efikasnosti tržišta (u smislu prisustva ili ne „Januarskog efekta”) na finansijskim berzama u regionu, koristeći se dnevnim podacima regionalnih berzanskih indeksa. Testiranje obuhvata panel dnevnih podataka u vremenskom periodu od 2008. do 2014. godine za finansijske berze, u rastućim ekonomijama, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Međutim, u ovom istraživanju dokazano je da je tradicionalni januarski efekat prisutan samo na berzi u Makedoniji. Dobijeni rezltati testiranja tržišta kapitala u odabranim zemljama u regionu ukazuju na slabu održivost hipoteze efikasnosti tržišta u većini posmatranih zemalja u regionu i prisustvo kalendarskih anomalija.