Finansijske i savetodavne usluge za mala i srednja preduzeća i preduzetnike u agrobiznisu u Srbiji - Jovin, Slobodanka S.; Eremić Đođić, Jelica; Laban, Bogdan; Milić, Dragana (Industrija, 2017)
U Republici Srbiji sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, može imati veliku ulogu u u razvoju poljoprivrede. Međutim, da bi se ova preduzeća razvijala potrebno je obezbediti finansijske resurse za njihovo osnivanje i razvoj kao i odgovarajuću savetodavnu podršku. Rad se bavi analizom problema u finansiranju preduzeća iz oblasti agrobiznisa i analizom korišćenja savetodavnih usluga. Cilj rada je da se dokaže da mala i srednja preduzeća a naročito preduzetnici i individualni poljoprivredni proizvođači imaju otežan pristup finansijskim sredstvima i savetodavnim uslugama u odnosu na velika preduzeća. U radu je izvršeno anketno istraživanje u kojem je učestvovalo 119 preduzeća. Dobijeni odgovori su grupisani u zavisnosti od veličine preduzeća u tri grupe: preduzetnici i individualni poljoprivredni proizvođači, mala i srednja preduzeća i velika preduzeća. Dobijeni rezultati su pokazali da postoje statistički značajne razlike između preduzetnika i individualnih poljoprivrednih proizvođača, malih, srednjih i velikih preduzeća u većini posmatranih parametara.